Tips voor goede werkschoenen of veiligheidsschoenen

In veel verschillende branches zijn werkschoenen of veiligheidsschoenen erg belangrijk en zelfs verplicht. Denk bijvoorbeeld aan de bouw, de horeca en de medische branche. Ik ben zelf de manager van een elektrabedrijf in Arnhem en vind veiligheid erg belangrijk. Hierbij geef ik graag een aantal tips voor het kopen en onderhouden van veiligheidsschoenen.

1: Centrale inkoop

Koop als bedrijf werkschoenen of veiligheidsschoenen centraal in. Sommige bedrijven geven medewerkers de keuze zelf op zoek te gaan met een bepaald budget. Dit is echter wat lastig omdat je dan moet controleren of de schoenen wel aan de juiste veiligheidseisen voldoen. Natuurlijk heeft iedereen een eigen smaak en is elke voet anders! Zorg daarom dat medewerkers altijd de keuze hebben uit verschillende modellen. Dit zorgt ervoor dat je werknemers tevreden zijn en de dag comfortabel doorkomen. Zelf koop ik graag in bij Bowork. Zij hebben een online webshop en een vestiging, wat ik persoonlijk erg handig vind. Omdat ik nu weet welke modellen mijn werknemers graag dragen kan ik de extra paren gewoon online bestellen en hoef ik niet steeds naar de winkel.

2: Omgeving

Bij de aanschaf van speciale werkschoenen of veiligheidsschoenen is het ontzettend belangrijk dat je de juiste schoenen voor de juiste omgeving koopt. Werkschoenen van medewerkers in de elektra moeten aan andere eisen voldoen als werkschoenen van lassers. Zorg dat je op de hoogte bent van de juiste normeringen en eisen en vraag eventueel advies aan een specialist.

3: Onderhoud en vervanging

Werkschoenen en veiligheidsschoenen worden natuurlijk blootgesteld aan viezigheid, vocht, beton of andere zaken. Zorg dat je werknemers goede instructies geeft over het onderhouden van de schoenen. Zijn de werkschoenen bijvoorbeeld gemaakt van leer? Dan is het belangrijk dat de schoenen regelmatig worden geborsteld met vet. Wanneer je dit niet doet kan het leer uitdrogen en scheuren. Onderhoud zorgt echt voor een langere levensduur. Het is echter belangrijk dat de schoenen altijd op tijd worden vervangen als dit nodig blijkt. Is de zool versleten of zitten de schoenen niet meer goed? Zorg dat je werknemer een nieuw paar krijgt. Veiligheid en comfortabel werken zijn immers erg belangrijk.

3: Wat na een ongeval?

Heeft een werknemer een ongeval gehad? Zorg dan dat deze persoon een nieuw paar werkschoenen of veiligheidsschoenen krijgt. Na een ongeluk kan het zijn dat de schoenen van buiten of binnen niet meer goed zijn en dus niet meer aan de normen voldoen. Ook als dit niet zichtbaar is kan dit het geval zijn. Dit is hetzelfde als bij het dragen van een motorhelm. Deze moet ook direct weg na een ongeval. Zorg dat je medewerkers hiervan op de hoogte zijn en dat ze het altijd direct melden als er iets gebeurd is.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips! Heb je zelf nog een aanvullende opmerking of tip? Geef het dan door in de comments.

«
»